Vaak hoef je niet te reageren. Toen Jezus beledigingen naar Zijn hoofd geslingerd kreeg, nam Hij geen wraak. Soms is het negeren van ongefundeerde kritiek een manier om ter plekke vergeving te schenken. Dit is niet doen alsof er niets is gebeurd; het is een bewuste keus om het te laten lopen en te vergeven.
Soms reageer je voorzichtig. Antwoord maar reageer niet. Het belangrijkste verschil tussen mensen die antwoorden en mensen die reageren, kan de hoeveelheid tijd zijn die ze nemen om eerst te kalmeren. Want als emoties hoog oplopen is wijsheid ver te zoeken. Gebruik compassie, gebed en tijd om je te helpen voorzichtig te antwoorden. 
Af en toe luister je en breng je vervolgens een verandering aan. Bedenk dat zelfs de best presterende teams niet volledig zonder kritiek zijn. Dat komt omdat kritiek soms wel juist is! Vooral als het opbouwend is. Hoor je soortgelijke kritiek van meer kanten of regelmatig van iemand die je vertrouwt? Dan is het misschien tijd om iets te veranderen. 
Bewaak altijd je hart.Je hart bewaken is niet alleen jezelf beschermen tegen kritische mensen – je moet ook je hart bewaken om zelf kritisch te worden tegenover anderen. Mensen die hun hart bewaken hoeven geen zwakheid in anderen te vinden om zich op een of andere manier superieur te voelen, omdat ze hun vertrouwen in Christus vinden. 
Overweeg: welke acties onderneem ik om de verhouding in mijn relaties ten goede te veranderen?